Friday, 18 January 2013

Permulaan Sem Baru..

Assalamualaikum..

Hyep uuuuooollllsss.. Buat ape tu ? Sihat ke sume ? Okay . Da seminggu ida ta celoteh merepek kat blog kan.. Agak busy sikit lah.. Sebab ida da start study balik.. Now da seminggu ida kat sepang.. Minggu first untuk sem 4 , pelbagai dugaan dan cabaran untuk ida.. Biase lah.. Permulaan sem kan..

Ida balik sepang hari sabtu.. Petang sabtu tu baru sampai.. Kene balik awal sehari sb hari ahad tu kene daftar pagi.. Macam biase lah kan.. Result ? Oh tetibe terkeluar isu result ney kan.. Alhamdulillah.. Bersyukur sangat kepada Allah SWT.. Walaupun menurun sikit but I'm still DEKAN.. :)

Rase bahagia sangat bile call my mum gtaw result , and dengar suare die happy sangat.. Alhamdulillah.. Untuk sem lepas ida berjaya buat my mum happy.. Hope sem ney n seterusnye still masih ade lagi peluang ida untuk buat my mum happy.. Kegembiraan ibu itu lah yang paling penting dalam hidup ida..

Nak tahu tak first day start class ida demam.. Ida pun ta tao kenape.. Maybe ida masih lagi terkejut and ta bole terima kenyataan yang start sem ney my hubby da tade lagi dalam kolej untuk temani ida setiap mase.. Tade lagi study same-2 , lunch same-2 and everythings we do together..

Ida kene kuat , kene tabah.. Ida ta bole hilang semangat.. My mum da pesan awal-2 lagi.. Katenye "sem ney jangan pulak kamu hilang semangat na belajar bile hery da takde ney.. Study elok-2.." Ida kene happykan my mum dan biar hubby bangga dengan semangat study ida ney..

And na gtaw lagi ney.. Ida da bagi bufday present kat my hubby.. Alhamdulillah die suke.. Die kate cam ida ney tao-2 je barang tu die na cari.. Of coz lah sayang.. Kite kan sehati sejiwa.. Walaupun kite jaoh , tapi hati kite dekat kan sayang.. Hee :)

Okay lah.. Panjang sangat da ney ida berceloteh.. Merepek-2 da kot.. Next time ida celoteh lagi okay.. Thanks sb sudi bace tao.. Bubye.. Assalamualaikum.. ^_^

Thursday, 10 January 2013

New Face & Bufday Hubby.. :)

Assalamualaikum..

Hyep my dear readers.. Terkejot ? Jangan terkejot.. Ney memang blog ida laa.. Just da bertukar face je.. Ida takde laa pandai sangat dalam bab-2 meng-edit blog ney.. And now ida sedang cube untuk belajar meng-edit.. Belajar melalui tutorial je.. Huhu.. 

Okay tak ? Tak okay pun cakap okay jelah erk.. Hehe.. Biase lah.. Orang baru belajar.. Banyak lagi yang perlu belajar.. Now memang masih dalam proses peng-editan.. Banyak lagi yang perlu ditacap.. Tengok jelah nanti..

Oh yaa.. Today ! Ya hari ini 10 Januari.. Tahu ape die ? Ha.. Hari ney adalah bufday my hubby.. "Selamat Hari Lahir Sayang".. Malam tadi ida jadi 0rang first wish dekat die.. Ya ofcos laa na jadi yg pertama.. sb Orang yang tersayang laa kan.. Pape pun apy sangat bile dengar suara die yang apy t0o.. Sayang sangat kat Hubby..

For hubby : Sayang , semoga awak panjang umur dan dimurahkan rezeki.. Semoga awak akan peroleh kejayaan di dunia mahupun di akhirat.. Sy akan sentiase mendoakan untuk awak sayang.. Sy na awak tao yang sy sayang sangat kat awak.. Dan sy berharap awak lah bakal kekasih halal sy.. Amin.. ^^,

Saturday, 5 January 2013

Tentang Kehidupan..

Hye peeps.. ok.. hari ney ida na cakap tentang kehidupan.. kehidupan ? ade ape dengan kehidupan ? yup.. setiap individu mempunyai kehidupan masing2 yang tersendiri kan.. perasaan dalam kehidupan.. happy, sedih, takut n segala perasaan yg ade adalah kehidupan.. ape yg kite buat semalam, hari ini dan esok adalah kehidupan kite..

Bile kite menyebut tentang kehidupan , manusia tidak akan lari dari setiap masalah yg datang.. dalam kehidupan manusia seperti roda yg berpusing.. sekejap berada di atas dan sekejap berada di bawah.. masalah itu adalah salah satu ujian dan dugaan dari Allah.. Allah yg mencipta sekalian makhluk menguji hambaNya.. 

Allah menguji kite setaraf dengan kemampuan kite untuk menghadapi ujian tersebut.. Kite sebagai hamba Allah perlu tabah dan sabar menghadapi segala ujian yg telah diberikan.. Jangan cepat mengalah dan jangan cepat mengeluh.. Cara terbaik untuk mendapat ketenangan adalah mendekatkan diri dengan Allah.. Insya'Allah hati kite akan tenang..

Jika kite menghadapi sesuatu masalah , jangan pernah lari dari masalah tersebut.. kerana dengan melarikan diri , masalah itu tak akan pernah selesai sebaliknya akan bertambah terok lagi.. so sbg manusia yg mempunyai akal & fikiran , selesaikan lah masalah itu dengan cara yg terbaik.. jangan biarkan masalah terus berpanjangan.. kerana ia akan menjadi bertambah rumit..

Same juga lah spt sebuah perhubungan.. setiap hubungan pasti ade pasang surutnya.. ade suke dan duke.. bile sesuatu masalah timbul dalam perhubungan , jangan lah kite cepat melenting.. bawak lah berbincang bersame.. dalam keadaan cam ney jangan lah kite meninggikan ego.. belajar lah untuk mengalah.. kerana ego itu lah yg akan menyebabkan kite menyesal satu hari nanti.. tak salah law kite mengalah dengan pasangan kite..

Apabila kite ingin menyelesaikan sesuatu masalah , kite perlu berfikir secara rasional.. jangan fikir perkara yg negative.. always lah fikirkan yg positive.. Insya'Allah perhubungan akan selamat.. gaduh and baik semula adalah asam garam dalam perhubungan.. pasangan perlu pandai untuk menjage hubungan masing-2.. Semua orang yg mempunyai pasangan inginkan hubungan yg kekal kan..

Seperti ida dan hery.. ta dinafikan kami memang sering mengalami masalah dlm perhubungan.. tapi kami sedaye upaye untuk selesaikan masalah secepat mungkin.. sb kami ta suke panjangkan masalah.. Alhamdulillah.. dengan care kami menjage hati masing-2 , now kami bahagia and happy.. kami anggap dengan dugaan dan ujian yg kami hadapi ini akan mematangkan lagi diri kami dan mengukuhkan lagi ikatan kami.. Kami berharap hubungan kami akan kekal bahagia selamanye.. Amin.. :)

okay lah.. enough for today.. story again next time keyh.. thanks sb sudi bace my entry kali ney.. semoga hubungan ida dan hery berkekalan hingga akhir hayat.. Insya'Allah sampai syurga.. doakan yup.. thanks again.. :)

note for my hubby : sy terlalu sygkan awak.. walau ape pun yg terjadi , syg sy kat awak tak kan pernah hilang.. hanye awak yg ade dalam hati sy.. sy sangat2 bahagia bersame dengan awak sekarang.. sy bersyukur sgt Allah pertemukan kite.. sy akan sentiase berdoa agar hubungan kite akan berkekalan.. awak adalah segala2nya untuk sy.. Insya'Allah awak adalah empunya tulang rusuk ku.. awak akan menjadi imam ku suatu saat nanti.. mudah-mudahan.. Amin..